Shownotes
Zélfs emoties hebben een evolutionair nut: vooral angst helpt jou met “overleven”, wat een verklaring voor uw constipatie, diarree of krampen kan zijn. Duik samen met mij in de betekenis van de emoties in je buik om te ontdekken wat je darmen nog méér nodig hebben dan gezonde voeding alleen.
STEM DE VOLGENDE AFLEVERING (en reageer met):
- Soja
- Windjes
- Vlinder
Waar ik naar verwijs:
– Koop hier het Geluk in je Buik Boekenpakket
– Heb je ook een vraag voor in de Q&A? Mail me op elke@gutness-lifestyle.com
– Google voor het onderzoek naar waterkristallen op Dr. Masaru Emoto. Op YouTube vind je veel experimenten met rijst die zijn theorie testen!
Wat jij niet wil voelen, maar je buik wél: de taal van emoties
Podcast in tekstvorm
Als kind huilde ik vaak. Om groot verdriet maar ook om kleine dingetjes. Tranen waren mijn manier om spanning te ontladen. Tot ik daar heel vaak op afgewezen werd. Mensen houden niet van kinderen die altijd huilen, dus ik stopte plots. En slikte de tranen in sindsdien.
Want langzaam ging ik geloven dat het niet oké was om zoveel te voelen.
Misschien herken jij dat ook: dat je op jonge leeftijd hebt geleerd dat je emoties ‘te veel’ waren.
Het gevolg? Je leert ze onderdrukken. Je wordt sterker, rustiger aan de buitenkant. Maar binnenin wordt het voller en voller. Tot je lichaam een andere uitlaatklep zoekt — zoals bijvoorbeeld je darmen.
Want buik is een emotioneel centrum. Je voelt daar spanning, kriebels, blokkades — veel sneller dan je rationeel kunt verklaren. Niet voor niets noemen we het je ‘buigevoel’. Of in het Engels spreekt met over Gut Feelings. Dat je je buikgevoel nooit mag negeren is wellicht één van de slimste adviezen die je ooit kreeg, want het is waar. Van het negeren van je buikgevoel word je ziek. En je klachten komen je eerst subtiel en dan misschien heel luid wakker schudden, tot je wil luisteren. Ik ga je helpen met het terug leren luisteren naar wat er misschien al lang vast zit, daar in je buik. Als ge dus wilt begrijpen wat de dieperliggende betekenis van uw constipatie, diarree of krampen is, dan is deze aflevering echt iets voor u.
Heb je ooit gehoord van Dr. Masaru Emoto? Hij deed jarenlang onderzoek naar waterkristallen en ontdekte iets opmerkelijks: wanneer water wordt blootgesteld aan liefdevolle woorden of dankbaarheid, vormt het prachtige, harmonieuze kristallen. Maar bij woorden als ‘haat’ of ‘ik maak je kapot’ werd het water troebel, chaotisch en onherkenbaar.
Waarom is dat relevant voor jouw gezondheid en buikgeluk? Omdat jouw lichaam — en dus ook je darmweefsel — voor het overgrote deel uit water bestaat. En net als bij die waterkristallen, reageren jouw cellen op de emotionele lading die je met je meedraagt. Verdriet, boosheid, afwijzing, angst… als je dat dag na dag inslikt zonder verwerking, beïnvloedt dat letterlijk de structuur, doorstroming en ontspanning van je lichaam.
Je darmen registreren niet alleen wat je eet, maar ook wat je voelt. En wat je nooit hebt mogen uitspreken.
Alle emoties zijn terug te leiden zijn naar één basisemotie: angst. Een heel nuttige emotie in onze overleving. Want vanuit angst schakelt ons lichaam razendsnel over op strategieën die ons bij deze overleving helpen. Als je lichaam onveilig is, dan wil het zoveel mogelijk energie stoppen in jouw overleving. Niet in vertering. Dat is de reden waarom sommige mensen moeten overgeven als ze stress hebben: het verteren van voeding lukt niet voor een lichaam dat er alles aan doet om u in leven te houden. Misschien is er geen levensbedreigend gevaar, maar uw lijf kent helaas niet het verschil tussen een leeuw die u achterna zit, of jij die elke dag opgefokt van de stress alle ballen in de lucht probeert te houden op uw werk en in de rest van uw leven.
En dat manifesteert zich vroeg of laat in uw darmen. Onze voeding beïnvloedt enerzijds of we slappe of harde stoelgang maken, vlot verteren of krampen hebben. Maar je hebt ongetwijfeld ooit al eens gemerkt hoeveel impact uw zenuwstelsel op uw darmen heeft. Als je stress hebt, moet je bijvoorbeeld veel sneller naar toilet. Dus laten we eerst even kijken naar hoe ons overlevingsmechanisme zich vertaalt op de wc-pot.
Wanneer er accuut gevaar dreigt, gaat ons overlevingssysteem automatisch overschakelen op vechten, vluchten of bevriezen. Ook wel fight, flight of freeze genoemd.
Jouw constipatie is dus een freeze-reactie: je lichaam bevriest, laat niet los, spant aan en houdt vast. Heb je veel last van constipatie? Ga dan naast het toevoegen van gebroken lijnzaad ook eens inzoomen op dat laagje dieper. Is er iets in je leven dat je stress bezorgt en dat je probeert onder controle te houden? Blijf je in situaties vastzitten die niet zo goed voor je zijn?
Jouw diarree wijs op vluchtgedrag. Je vermijdt de confrontatie en wil liefst zo snel mogelijk loslaten wat ongemakkelijk voelt. Je neemt niet de tijd om daadwerkelijk te voelen, want dat is onveilig. Om te vluchten heb je trouwens genoeg krachten nodig, dus je lichaam houdt zich dan niet graag bezig met verteren van voeding. Alles eruit gooien is dus de boodschap.
En jouw krampen, tja, die gaan het gevecht aan. Je hebt een innerlijke strijd en die strijd kan je lichaam moeilijk verteren. Dus waar vecht je tegen? Misschien ligt je focus op dit moment heel erg op hoe vijandelijk je buitenwereld is, maar draai de rollen ook eens om: hoe liefdevol ben je voor en met jezelf?
Je snapt dus dat je constipatie, diarree en krampen een evolutionair nut hebben en uiteraard kan je al een aardig handje helpen door de juiste voeding te eten. Maar misschien doe je al heel erg je best qua voeding en blijft de stress jouw lijf in overlevingsmodus duwen.
Dus laten we even verder kijken naar de emoties die onder deze angst zitten, angst die zich manifesteert van zodra je stress ervaart. Want er zijn een aantal emoties die ons meer kunnen vertellen over wat er zich écht afspeelt vanbinnen;
Want heel veel van mijn klanten wéten eigenlijk niet meer zo goed wat ze voelen. Net daarom voelen ze ook niet zo goed wat ze wél of niet verteren. Ze willen dan vooral mijn advies, want ze vertrouwen hun eigen lichaam niet meer. Een lichaam dat hen in de steek gelaten heeft, maar je kan en mag het ook eens anders proberen benaderen: wanneer heb jij je lichaam in de steek gelaten omdat er ooit een moment was in je leven dat het voelen van al die emoties te heftig was? Ik begrijp u volkomen, want als hoogsensitief kind vond ik de hele wereld zo overweldigend dat ik al op jonge leeftijd stopt met voelen, mijn lijf verliet voor mijn hoofd. Dat was minder confronterend en minder pijnlijk.
Toch zijn emoties maar bewegende golven die komen en gaan. Onderzoek toont aan dat een goed doorleefde emotie na 90 seconden alweer je lichaam verlaat. Helaas leren we niet echt omgaan met emoties, kijk maar naar ons onderwijssysteem waar alle aandacht gaat naar het ontwikkelen van ons ratio en “voelen” niet van belang is. Geen wonder dat emoties als golven willen bewegen, maar eigenlijk geen ruimte krijgen want we leven in een systeem gebouwd met en door mensen die alleen maar hun hoofd gebruiken.
Dus wees maar mild naar jezelf: de kans is groot dat niemand je ooit leerde om te voelen en dat je daardoor niet eens beseft dat je geblokkeerde emoties je parten spelen. Want uiteindelijk is elke emotie gelijkwaardig, of ze nu positief of negatief geladen is. Wat ik met deze podcastaflevering wil bereiken is daarom dat uw emoties een boodschap in petto hebben voor u. En als je bereid bent om de emoties te erkennen, kunnen ze misschien terug in beweging komen waardoor ze niet langer blijven vastzitten in uw lichaam. Andersom geldt ook en zie ik ook voortdurend gebeuren bij mijn darm detox klanten: een darm detox zet zoveel in beweging in het lichaam van mijn klanten, dat ze plots allerlei emoties voelen die er eerst niet waren. Helende voeding zet dus meer in beweging dan je met je hoofd kan bedenken, net daarom is mijn Darm Detox een heel holistische detox waarin ik u begeleid in al die stapjes zodat je je echt als herboren voelt.
Om terug te keren naar de emoties wil ik vijf emoties bespreken die zich in je lichaam kunnen vastzetten op een moment van overweldiging.
- Angst : Angst voor afwijzing, controleverlies, overprikkeling, het niet goed doen. Perfectionisten hebben hier vaak last van. Angst is dus een gigantische blokkade.
- Verdriet: Je hebt jezelf aangeleerd om ‘flink’ te zijn. Maar dat verdriet is niet weg als je het wegdrukt — het zit in je buik. Het flinke-meisjes-syndroom is iets waar veel vrouwen last van hebben. Maar ook voor mannen is dit een probleem, omdat mannen krijgen aangeleerd sterk te moeten zijn. Een gezegde als “jongens huilen niet” zorgt er voor dat veel mannen tot in hun volwassen leven geen tranen kunnen laten, waardoor hun verdriet geen plek krijgt en zich vastzet in het lichaam.
- Boosheid: Vaak onderdrukt, ingeslikt, want boos zijn mocht misschien niet. Zeker meisjes mogen niet boos zijn. Er is veel opgekropte woede aanwezig bij vrouwen.Of het uit zich dan in frustratie of irritatie zonder duidelijke reden.
- Schaamte: Over je lichaam, je behoeftes, je gevoeligheid. Schaamte is een heel zware emotie die echt verterend kan zijn. Ze verteert u dan niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. Schaamte vertelt eigenlijk dat je geen bestaansrecht hebt, dat je er niet toe doet.
- Blijdschap: Ja, ook dit! Want als je je gevoelens afvlakt om de pijn niet te voelen, verlies je ook je vreugde. Veel mensen die weinig voelen, kunnen ook moeilijk genieten van het leven. Ze hebben de pijnlijke emoties afgewezen, maar daardoor ook de euforische.
Deze emoties vertellen ons vooral veel over de relatie met onszelf. In de Chakraleer spreekt met over je zonnevlechtchakra als het over je buik gaat: het centrum van persoonlijke kracht, grenzen en identiteit.
Wanneer je jezelf emotioneel afvlakt, wordt dit centrum zwakker.
Je verliest het gevoel van:
- Waar eindig ik, waar begint de ander?
- Wat heb ik nodig?
- Wat wil ik écht voelen?
Wat kun je hiermee doen?
Je hoeft niet alles tegelijk op te lossen.
Maar wat je wél kunt doen:
-
Herken je emotionele overlevingsstrategie: vecht je, vlucht je, bevries je?
-
Vraag je elke dag: Wat voel ik echt?
-
Laat emoties er zijn — in kleine dosissen. Tranen. Woede. Ontlading.
-
Beweeg, adem, schrijf. Laat ze stromen.
-
En zie je darmen niet langer als het probleem…
…maar als het instrument dat je probeert te helpen.
Je hoeft niet ‘perfect’ te voelen om beter te worden.
Je hoeft alleen maar een beetje opener te zijn.
Een beetje zachter.
Een beetje eerlijker.
Q&A
- Raisa stuurt: hey Elke, zo blij dat ik je ben beginnen volgen want veel van wat je deelt wist ik niet. Ik vraag me af of ik dit ook kan toepassen voor mijn dochter van 7 die vaak last heeft van een bolle buik en stinkende scheetjes.
Vragen over kinderen krijg ik wel vaker, want mensen zijn bang dat gezondheidsadvies dat ik geef alleen voor volwassenen is maar jouw kind is een mini volwassene. Hun spijsverteringsstelsel werkt net zo. Ja, ze zitten nog in hun groeifase dus ik geloof dat je kinderen nooit op een streng dieet moet zetten, maar gezonde voeding zal hen nooit schaden. Je kan mijn recepten dus allemaal perfect aan je kinderen voorschotelen zodat zij eveneens een gelukkige buik krijgen. In mijn boek Geluk in je buik dat onderdeel is van mijn boekenpakket heb ik zelfs kidsproof labels toegevoegd aan de recepten die kinderen lekker vinden, dus heel handig en ideaal als je voor jezelf en je kroost wil werken aan meer buikgeluk. Ga het dus zeker aanschaffen door me “boeken” te sturen op Instagram of check de shownotes.
2. Debby stuurde me een berichtje op Instagram: ze is in de war over soja. Ik kreeg vervolgens ook een berichtje van iemand anders met de opmerking dat ze naar aanleiding van een aantal pro-soja influencers volledig was overgeschakeld op soja omdat ze plantaardig wilde eten. Na een tijdje had ze 3 vleesbomen in haar baarmoeder en van zodra ze de soja minderde, verdwenen de vleesbomen ook weer geleidelijk. De onrust over soja is heel voelbaar. En ik vind het zo belangrijk om altijd een genuanceerd verhaal te brengen. Je moet namelijk alles in zijn context schetsen. Want er is een verschil tussen iemand die drie keer per dag soja eet en iemand die het sporadisch gebruikt? Maar er valt nog zoveel meer over te vertellen want waarom worden de Japanners die wel heel vaak soja eten dan zo oud? Enfin, ik voelde dat er een nieuwe podcast zit aan te komen. Eentje over de genuanceerde waarheid achter soja. Maar ook als verlengde op de vorige vraag stuurde Femke me deze week de suggestie door om eens een podcast te maken over scheetjes. Want ze snapt het zelf niet zo goed: ze eet gezond, maar zelfs dan zijn er nog steeds plots van die stinkende windjes. En soms gewoon van die luide irritante zonder geur. Tja, ook daar kan ik wel een podcast aan wijden. Op de planning staat ook al een tijdje een podcasts over een persoonlijk verhaal: de vlinder tattoo. Daar hebben mensen ook altijd van alles over te zeggen online: ze haten het of ze houden ervan. Ze vragen me of al die inkt op mijn lichaam dan wél gezond is… Kortom: een kwetsbaar verhaal dat ik zeker eens wil delen.
Dus daarom mijn vraag aan jou: welke aflevering hoor jij het liefst hierna? Reageer hieronder met “soja”, “windjes” of “vlinder”: het thema met de meeste stemmen maak ik het eerste.
Om mijn afleveringen niet te langdradig te maken kom ik in mijn Q&A niet meer altijd aan 3 vragen, maar weet dat deze nog steeds welkom zijn dus mail gerust je vraag naar elke@gutness-lifestyle.com. Tot volgende week!